Prima pagina Русский Romana English
Misiune
Echipa
Proiecte
Parteneri
Publicatia ADEVARUL Publicatia ADEVARUL
Link-uri utile
Contacte


Al 7lea Parlament European al Tinerilor pentru Apa in Republica Moldova!
Tema: Accesul la apa potabila si sanitarie in localitatile rurale. detalii.

PROIECTE

prezentare
Al 7lea Parlament European al Tinerilor pentru Apa in Republica Moldova!
tema: Accesul la apa potabila si sanitarie in localitatile rurale
7-11 Octombrie, 2006

Sub inaltul patronaj al :
Calmy Rey, Ministrul Afacerilor Externe al Elvetiei
Constantin Mihaelescu, Ministrul Ecologiei si Resurselor Naturale al Republicii Moldova
Victor Tvircun, Ministrul Educatiei al Republicii Moldova
Jean Shepman, Vice Presedinte pentru Afaceri Internationale si Dezvoltare
Agentia Franceza pentru Apa (Artois Picardie Water basin)

Solidarity Water Europe(SWE), este o organizatie non-guvernamentala internationala din Strasbourg (Franta), care a ales Moldova pentru a organiza cel de-al 7lea Parlament European al Tinerilor pentru Apa cu tema Accesul la apa potabila si sanitarie in localitatile rurale, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale, Republica Moldova. Parlamentul se va desfasura in perioada 7-11 Octombrie, 2006, la Vadul lui Voda, orasul Chisinau si satul Vorniceni, raionul Straseni. Asociatia pentru Promovarea Tineretului Secolul XXI si Asociatia Obsteasca Terra-1530, care au participat activ la anterioarele Parlamente Europene ale Tinerilor pentu Apa, sunt partenerii locali in organizarea evenimentului.

Participanti

Mai mult de 80 participanti din Belgia, Bulgaria, Franta, Grecia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Slovenia, Elvetia si Ucraina se vor alatura acestui eveniment major. Tinerii participanti, cu varsta intre 14-20 ani, au experienta in desfasurarea activitatilor privind managementul apei in cadrul scolilor, cluburilor, parlamentelor locale sau ONG-urilor din tarile de origine.

Problema Accesul la Apa si Sanitarie in Localitatile Rurale

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, inca 41 milioane de europeni nu au acces la apa potabila si 85 milioane nu au acces la sanitarie. 13 500 de copiii sub 14 ani decedeaza in fiecare an din cauza bolilor provocate de apa. Republica Moldova se confrunta in special cu aceasta problema, doar 80 % din localiltatile rurale nu au acces la servicii de sanitarie. Este timpul de a gasi solutii reale intru imbunatatirea situatiei si sa se contribuie la cresterea constiintei populatiei, in special a tinerilor, privind aceasta problema.

Agenda

Timp de 4 zile tinerii in cadrul Parlamentului din Vadul lui Voda se vor instrui prin intermediul atelierelor de lucru (temele vor fi: tehnologii moderne, dreptul la apa, mijloace de educare... ). Ei vor avea posibilitatea pe 8 octombrie curent sa viziteze satul Vorniceni impreuna cu experti, pentru a monitoriza situatia, a discuta cu locatarii si a propune solutii. Seara Natiunilor va fi organizata la liceul teoretic Ion Inculet, impreuna cu tinerii parlamentari si locatarii satului.
E programata si o excursie turistica la Orheiul Vechi, inclusiv si Festivalul Vinului.
Punctul maxim al evenimentului va fi sesiunea finala a parlamentului care va avea loc in sala de sedinte a Parlamentului Republicii Moldova la 11 octombrie, intre orele 9-11. La aceasta sesuine tinerii vor prezenta rezultatele activitatii lor, vor vota textul final si vor lua decizii pentru viitor.
Domnul Tvircun, Ministrul Educatiei va deschide oficial sesiunea. Domnul Victor Ruffy , Vice Presedinte a Solidarity Water Europe si Purtator de Cuvant al Consiliului National din Elvetia va fi Presedinte de onoare a sesiunii.

Sesiunea va fi condusa de tinerii presedinti care vor fi alesi din randul participantilor la cel de-al 7 lea Parlament European al Tinerilor pentru Apa. Reprezentanti ai Consiliilor Locale de Tineret din Moldova vor fi invitati la sesiune, pentru a participa la dezbateri cu tinerii parlamentari privind oportunitatile de lucru in cadrul Consiliilor Locale la tematica apei.
Dupa sesiunea Parlamentara, cativa reprezentanti ai tinerilor participanti la al 7 lea Parlament European al Tinerilor pentru Apa vor prezenta procesul de desfasurare a parlamentului in cadrul Forumul ONG-urilor de mediu si sectorului privat din bazinul Dunarean si Marea Neagra., organizat de Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale.

Informatie suplimentara : buclete, programul detaliat
Website : www.s-e-e.org
Contacte :
Coordonator general Nicole Crochet Solidarity Water Europe ncrochet@s-e-e.org Tel : + 333 88 84 93 14
Coordonatori in Moldova : Galina Budu, Asociatia pentru Promovarea Tineretului Secolul XXI, budugalina@gmail.com Tel : + 323 69 59 15 45 Petru Botnaru, Terra-1530 terra1530@gmail.com Tel : + 373 69126480